Txipiroiaren besta euskal gastronomiaren eta giro atseginaren ikur da.
Data :urtero, uztailaren 13an
Txipiroia, Hendaiako udako besta saihestezin honetako izarra da. Probatu parrillan, salteatuta, saltsan, beteta…
Urtero, hiriko kultur eta kirol elkarte gehienak Mimosas karrikan (hondartzako auzoan) biltzen dira, eta sormenaren alde lehiatzen dira errezeta originalak eta onak eskaintzeko.
Ezagutzeko benetako zapore-besta !
Arrakasta izateko osagaiak…
TXIPIROI BESTA
Hendaiako 1989an ikusi zuen Txipiroi Bestaren lehen edizioa.
Arratsaldearen bukaeratik goiti, molusku horien usain gozoek, maisulanek prestatuak, hondartzako arteria nagusia hartzen dute, eta, hala, oinezkoen gosea pizten da.
Musika, animazioak, dastaketak… eta umore ona!
Guztientzako gertakaria
Herri-bazkari horretarako, mahai luzeak artzen dira kale erdian.
Kaleetan elkatzen da jendea momentu goso baten pasatzeko.
Zarpaï Bandako musikariak, trikitixen soinuak eta beste albolkak zintzur bustitzea kizkurtzen ari dira.
Txipiroiak saltsan
Hendaiako kostaldean arrantzatuta, txibia honen burua ez da platerean agertzen, nahiz eta aipuaren kartelean benetan atsegina ikusten den!
Bakoitzak berea!
Bere tintan maiz sukaldatuta, bereziki meritorioa da, baina papilek are gehiago balazta dezakete, batez ere piperrekin batera frijitu eta plantxan egiten denean.
Horretarako, elkarteek diru kopuruak doitu egiten dituzte udako maiztasunaren arabera; beraz, kontuz…: iritsi berriak frustratuak izateko arriskuan daude.
Digeritzeko, gitarrek eta kantuek dantza pauso batzuk eman eta zabalduko dituzte gaueko gaualdietan.
Afarien prezioa
(izen ematerik gabe)
etortzeko
Egitarau osoa
Informazioak: Hendaiako hiria
Tel. : 05 59 48 23 58
Txipiroiaren besta dastatze hutsa baino askoz gehiago da: lagunekin edo familiakoekin elkartzeko, une atseginak partekatzeko eta euskal udako giro beroaz gozatzeko aukera da (… batzuetan, euri-tanta batzuek freskatu dute).
Erwan-en errezeta
Trattoria Della Nonna-ren sukaldeburu…
Pastak tintan, txipiroiak eta ventricina
Osagaiak
500 g de pasta freskorentzat, hau da 6 personentzat
• 5 arraultze
• 500 g gari gogorraren semola
• 1 txipiroien tintazko koilarakadatxo
Osagarriak
• 400 g txipiroi
• 300 g ventricina edo chorizo
• Arno xuria
• Baratxuria
• Txipiroi tinta
Étape 1 – Préparer les ingrédients : semoule de blé dur, œufs et encre. Mettre le tout dans un robot ou sur un plan de travail et mélanger la semoule de blé avec les 5 œufs jusqu’à obtention d’une pâte. Ajouter une cuillère à café d’encre au milieu de la préparation puis malaxer la pâte. La couleur doit être homogène. Inutile de saler, l’encre est déjà salée et dans tous les cas, l’eau de cuisson est salée.
Étape 2 – Laisser reposer la pâte dans un film plastique quelques heures. Faire des pâtons d’environ 60/65 g puis les aplatir pour en faire un rectangle plat prêt à passer dans la machine à pâte.
Étape 3 – Les passer dans la machine pour aplatir, puis recommencer 2 à 3 fois, relier les extrémités afin de créer un anneau. Les machines sont équipées de rouleaux réglables grâce auxquels il est possible de régler l’épaisseur de la pâte. Commencer avec une épaisseur plus large, puis de réduire progressivement, tout en saupoudrant de farine régulièrement pour éviter que cela ne colle. Passer plusieurs fois la pâte dans la machine.
Étape 4 – Une fois l’épaisseur de la pâte souhaitée, couper net la pâte. Passer la dans le rouleau pour les tagliatelles, les récupérer, les fariner légèrement afin qu’elles ne collent pas. Les faire sécher à l’air libre, il est possible de les réserver au frigo dans un plat couvert ou de les cuire directement. Cuire les pâtes fraîches durant 3 minutes.
Étape 5 – Pour l’accompagnement, préparer les chipirons, la ventricina, l’ail, le vin blanc sec et l’encre de seiche. Faire revenir les 3/4 de la ventricina dans la poêle bien chaude, puis l’ail. Attendre 5 minutes, puis ajouter les chipirons : attention, ils se cuisent rapidement (5-10 min) ou très longtemps (40 min).
Étape 6 – Ajouter la cuillère à café d’encre de seiche dans la poêle, puis du jus de cuisson des pâtes pour rajouter du liant et faire une sauce gourmande. Laisser mijoter quelques minutes, puis dresser l’assiette.
Étape 7 – Dresser l’assiette avec des tomates cerises, persil plat afin de colorer l’assiette.